04 Ocak, 2011

236 - Twitter İletilerindeki Kadın-Erkek Farkları

Salı, Ocak 04, 2011 Gönderen Berna Arslan , , yorum yok

Amaç Herdağdelen ve Marco Baroni tarafından hayata geçirilmiş başarılı bir proje: Twitter iletilerindeki kadın-erkek farkları.

Projeye ait sitede merak ettiğiniz kelimelerin cinsiyetlere göre dağılımını inceleyebilir, ayrıntılı sorgulama ile de kelimelerin hangi kelimeler ile bağlantıda kullanıldığını görebilirsiniz.

Ben de kendimce duygu kelimelerinin kullanımına bakayım dedim. Happy(mutlu), sad(üzgün), angry(kızgın), love(sevgi), hate(nefret), cry(ağlamak), laugh(gülmek), smile(gülümsemek) kelimelerinin istisnasız hepsinin kadın kullanıcılar tarafından erkeklere oranla daha fazla kullanıldığını gördüm. Aşağıdaki resimde de ağlamak kelimesinin kadın-erkek dağılımını görebilirsiniz.
Projede kullanıcıların cinsiyetleri isimlerine göre belirlenmiş. Burada tabii bazı hatalı sınıflandırmalar olabilir kullanıcının gerçek ismini verip vermediğine bağlı olarak. 

En zevkli kısmı da detailed query, yani ayrıntılı sorgulama kısmı. Örneğin arama kelimesi olarak believe-in(inanmak) yazdığınızda maalesef kadınlar tarafında çıkanlar biraz acıklı: fate(kader), karma, magic(büyü), clause(noel baba) gibi. Erkekler biraz daha politik olmayı tercih etmiş gibi görünüyor: warming(küresel ısınma), freedom(özgürlük), equality(eşitlik) gibi.

İlginç bir arama da sitenin örnek olarak verdiği cup(kupa) kelimesinin aranması. Aynı Türkçe'deki kupa gibi cup da futboldaki kupaya veya kahve kupasına denk geliyor olabilir. İşte kadın-erkek farkları da bu noktada ortaya çıkıyor:

Erkekler kupayı genelde futbol ile bağlantılı kullanırken, kadınlar da içecek ile ilgili kullanıyorlar. Siz de biraz karıştırın, eğlenceli bir site, yalnız Türkçe sözcük içermiyor sanırım.

0 yorum: